Köpa dator som håller

Konsten att köpa rätt dator och som håller i många år

Alla vi som är tekniskt intresserade och kan en del om datorer får ständigt frågor om vad som är en bra dator. Anhöriga och bekanta vill ha hjälp att välja rätt. Min spontana tanke är alltid att fundera på användningsområdet och hur länge man vill använda den. Kanske vill du kunna köra ett flertal tunga applikationer, se filmer och eller spela spel? Vad har du för fysiska krav på datorn? Ska den vara framme hela tiden, vill du kunna bära med dig den eller ska den gömmas undan när den inte används? Och hur många år beräknar du använda den? Genom att fundera på dina krav kan du förstå vad du behöver för dator.

Speciellt tiden är avgörande för vilken dator man väljer. En dator som ska användas i tex fem år kan få kosta mer eftersom priset utslaget på antal månader ändå blir lågt. Däremot en datorn endast avsedd för en kortare tid bör vara hyfsat billig. Kanske är det så att dina krav även kommer att förändas om några år och en kompromiss är mer lönsam rent ekonomiskt.

Användningsområdet avgör vilken kraft datorn behöver. Dator som ska anpassas för att skapa 3D grafik, redigera film, spel och tunga applikationer behöver ha rejält med kraft. Enkla arbetsuppgifter som att surfa på nätet, skriva dokument, uppdatera blogg och programmera för webben kräver inte dom resurserna och datorn kan då vara enklare.

Hur flyttbar behöver datorn vara? Har du en given plats för den eller ska den få följa med dig var du än går? Även om de flesta föredrar att köpa bärbardator finns det fördelar med en stationär. Du har möjlighet att uppgradera delar och lätt byta trasiga komponenter vid behov. Tangentbord och mus är också mer bekväma och kan anpassas till dina krav. Skärmen kan bli två ge dig en helt annan arbetsyta än vad en 15 tumsskärm kan lyckas med.
Om du bara behöver ta med datorn ibland kan du satsa på en bärbardator med numeriskt tangentbord. Det underlättar väldigt mycket om du ofta ska mata in siffror.
Är du ständigt på resande fot kika på det minsta maskinerna och testa gärna någon med skärm på 10 tum.

Om du vill att datorn ska överleva i många år måste du tänka på storleken. En stor dator innehåller mer luft och större komponenter. Det gör att datorn hålls svalare och komponenterna kan flexa naturligt utan att brytas eller skadas. Det är just värmen och det fysiska belastningen som kommer avgöra datorns livslängd. Att använda en bärbardator utan laddaren i väggen gör också att batteriet inte laddas i onödan. Livslängden på batteriet förlängs då avsevärt.

En annan viktig faktor är minne och då främst RAM-minne. Det är datorns arbetsminne och avgör hur snabbt datorn kan arbeta. Med för lite minne kommer datorn kännas seg och svår jobbad. Tumregeln är att alltid köpa mer än vad man behöver, framförallt om du vill kunna använda datorn länge och till tunga applikationer.

Välj operativsystem (OS) beroende på användningsområde. Windows passar bra för det mesta och framförallt till de som ska använda Microsoft produkter så som MS Office paketet eller spela spel. Ska du vara kreativ med din dator och skapa grafik, film och annat bör du kika på en Mac. Ska du utveckla appar till Android, webbutveckla med PHP eller bara slippa dyra licenser ska du kika på ett Linux-system som tex Ubuntu. Det sista är också det som du kommer kunna uppgradera under längst tid och som lämnar mest kraft kvar till andra applikationer.