Minns du tiden innan Internet, mobiltelefoner och tillgång till all film och musik med ett klick?

All teknik påverkar människan på ett eller annat sätt. Och ibland kommer det tekniska prylar som likt Kristi födelse skapar en före och efter känsla, som man med fasa eller nostalgi kan blicka tillbaka till. Det var inte länge sedan jag själv fick höra historien om ett tekniskt framsteg som en släkting bevittnat i sin barndom. Då handlade det om elektriskt ljus som då helt plötsligt förvandlade den mörka småslanka stugan till en ljus tillvaro. Rum som tidigare vara varit upplysta av fotogenlampor och stearinljus kunde nu enkelt lysas upp med elektricitet. Det blev ljusare än mitt på dagen. På samma sätt beskrev min far hur teven första gången tog plats i hemmet och kunde ge familjen ett fönster ut i världen. Även om Sverige på den tiden bara hade en kanal var det en teknisk och kommunikativ revolution.

Vi som minns tiden innan Internet och smarta mobiler minns speciellt känslan av hur svårt det var att få tag på varandra. Naturligtvis kan man ringa men det var inte säkert att personen man sökte var hemma och skulle de ringa tillbaka var du tvungen att nagla dig fast vid telefonen och hindra alla andra som ville använda denna länk till omvärlden.

Tillslut gav man upp och insåg att det enda sättet att nå sin kompis var att ta sin vinröda DBS med limpa genom hela stan och leta rätt på honom. Naturligtvis var han ute med ett hel gäng andra och byggde helt livsfarliga kojor i skogen. En aktivitet som få föräldrar låter sina barn sysselsätta sig med idag.

Men det var inte bara kommunikationen som var svårare, även att söka information var ett stort projekt. För att bara få den mest elementära allmänbildningen var alla familjer tvungna att äga en komplett uppsättning av ett uppslagsverk. Information som naturligtvis blev inaktuellt så fort vetenskapen gjorde framsteg eller något nytt hände. Vilket det naturligtvis gjorde även då.  Ville man veta något mer dagsfärskt var det viktigt att läsa de rätta tidningarna, men du kunde i princip aldrig nå den djupa kunskapen om något utan att ta personlig kontakt med en expert. Naturligtvis kunde du ge dig iväg till biblioteket och förhoppningsvis fanns det där en hel del information om vad du sökte. Men du kunde aldrig på några sekunder komma på en ide och söka dig fram till andra människors personliga fotoalbum och fascineras över resor, personliga projekt eller egna uppfinningar.

Det var inte på något sätt omöjligt att leva på 80 och 90 talet innan Internet gjorde sitt intåg, det var bara lite svårare och mer begränsat. Eller är det helt enkelt så att det är för lätt nu? Så lätt att vi aldrig behöver minnas något utan alla svar bara är ett klick iväg? Helt klart är att mediatekniken gör något med oss som människor, förändrar vårt beteende och rörelsemönster. Vårt sätt att tänka och handla eller som Marshall McLuhan beskrev det “media is the message” oavsätt om det handar om en glödlampa eller en smart mobil.