Vad är Linux och hur upplever man det som nybörjare?

Det har pratats en hel del om Linux de senaste åren med det är nog få vanliga datoranvändare som riktigt vet vad det är. Speciellt om du inte är så tekniskt lagd. Linux används på var och varannan webbserver, i mobiler, på persondatorer, i inbyggda system och till och med in satelliter och andra rymdinstrument. Så vad är nyttan med Linux och vad kan du som användare ha för fördel av att använda systemet på din dator?

Först och främst måste jag säga att Linux i sig inte är ett operativsystem utan kärnan som tar hand om vilka uppgifter som ska utföras och hur processorn ska arbeta. Resterande, all kod som flyttar filer, beräknar, visar grafik osv, är GNU och det är möjligt att köra andra kärnor med GNU även om det inte är så vanligt. Det korrekta namnet är GNU/Linux och är ett Unix liknande system. Målet med GNU är att skapa ett fritt system som är kompatibelt med Unix. Den som är påläst vet att OS X är ett Unix system och OS X har därför likheter med GNU/Linux.

Linuxsystem kommer i olika varianter beroende på vem som sätter samman det. Idag finns det ett antal större företag som ger ut egna linuxdistributioner men även en och annan privatperson. Det största distributionen på marknaden är Ubuntu och är även den distribution som jag använt under lång tid. Ubuntu släpps i en ny version två gånger om året och ligger på så sätt alltid långt fram i utvecklingen. De ger även ut en version med extra lång support för de som inte vill uppdatera varje halvår och prioriterar stabilitet framför nya funktioner.

Det första man tänker på, när man testar Ubuntu är hur professionellt och modernt det känns. Namnet Linux får nog många att associera till något komplicerat men i praktiken är upplevelsen den motsatta. Hela installationsprocessen är väldigt tydlig och lätta att navigera sig igen, allt är på svenska och hela tiden med bra information. Det är även möjligt att testa systemet utan att installera. Då vet du om du gillar det från början och om din hårdvara kommer fungera. En annan sak som förvånade mig var hur många bra program som fanns förinstallerade. Bland annat vanliga kontorsprogram och även avancerade grafikprogram. Allt helt gratis. Skulle du sakna något program kan du enkelt installera fler via pakethanteraren som är full med bra programvara. Pakethanteraren har funnits i många år men det är nu även möjligt att betala för programvara. Funktionen gör att du aldrig behöver ladda ner installations filer direkt från webbsidor och riskera virus eller annat skräp.

Säkerhet och filtstruktur är uppbyggd på ett annat sätt än vad Windows användare är vana vid. Glöm C:, D: osv i Unixsystem är allt filer, men du kommer inte behöva navigera runt så mycket i filsystemet. Lägg dina filer i hem-kattalogen (som Mina filer i Windows) och du ska inte behöva tänka mer på det. Det är nämligen bara i hem-katalogen som du har rättigheter att spara filer. Är du van att defragmentera din hårddisk kan du glömma det med Linux. Systemet har inte det behovet och blir inte defragmentiserat med tiden.
Att uppdatera operativsystem och program är också viktigt för att hålla ett datorsystem säkert. Ubuntu tar hand om alla uppdateringar, även alla program. Du behöver bara godkänna att det ska installeras. Kan det bli lättare? Om det krävs en omstart efter installation avgör du själv när. Vilket gör systemet säkrare än Windows, som gärna uppdaterar och startarom när du går på fika. Virus är normalt inget du behöver bekymra dig om, som Linux användare. Din användare har nämligen inga adminrättigheter, så ett virus kan inte installeras i systemet utan att du måste mata in ditt lösenord. Och virus anpassade för Windows kan inte angripa ett Linux system.

Överlag är Ubuntu väldigt stabilt och det är omöjligt att få systemet att låsa sig, något som är ganska vanligt i Windows (även i W7 och W8). Den har ett brett stöd för olika typer av hårdvara och drivrutiner kommer du i princip aldrig behöva tänka på. Systemet hittar själv lämplig drivrutin och använder dem.

Baksidan med Linux och fria programvaror är just att de är fria. Även om programutvecklingen oftast stöds av något företag eller donationer går utvecklingen långsammare än för konkurrerande system. Oftast är det många utvecklare som bidrar med lite tid var och det blir då ett administrativt svårt projekt. Tänk på att det är viktigt att du stödjer utvecklingen av de program som du använder. Då kommer utvecklingen gå snabbare och fler bra funktioner göras bättre.

Frihet och ekonomi är mina anledningar till att jag vill använda Ubuntu som operativsystem. Jag är fri när jag själv kan välja bland massor av programvara och skapa den dator jag vill använda. Systemet är även betydligt mer resurssnålt än Windows, vilket gör att jag har kunnat använda en äldre dator utan att den känns seg.
Nu har jag använt Ubuntu regelbundet sedan 2006 och jag tycker att den stora fördelen ligger i alla bra gratis program. Den gör din dator till en komplett arbetsmaskin redan från start. Även mer avancerade program som 3D grafik, filmredigering och programmeringsprogram finns att installera. Naturligtvis kan du använda webbläsare som Firefox, Chrome och Safari men även andra mer okända.
Är man webbdesigner som mig, gillar man speciellt hur lätt det är att installera apache server, PHP, MySQL.

Är du trött på Windows eller nyfiken på Linux tycker jag du ska testa Ubuntu! Det är varken svårare eller lättare än Windows, bara på ett annat sätt… lite friare.