Har du uppdaterat till IE 11 och upplever problem?

Home » Blogg » Har du uppdaterat till IE 11 och upplever problem?

Varför strular Internet Explorer 11?

Använder du Internet Explorer 11 (IE 11) och upplever nu att många webbsidor börjar fungera dåligt eller se konstiga ut? Du kanske svär över IE men faktum är att IE 10 och IE 11 är bättre än någonsin. Då är frågan, varför fungerar IE 11 så dåligt i praktiken?

I Internets barndom när allt det här med webbsidor och www började ta fart, fanns det varken några webbläsare eller programmeringsprogram för koden. Organisationen W3C  tog fram en standard för hur HTML och senare CSS ska tolkas och det var upptill de olika webbläsartillverkarna att följa den. Eftersom Microsoft redan var dominerande med sitt operativsystem Windows och även lät användare ladda ner IE gratis blev den snabbt dominerande och slog ut de övriga webbläsarna.

Efter som Internet Explorer var så stor på marknaden, med över 80% av användarna mellan 1999-2009, valde Microsoft att skapa sina egna regler och frångå standarder för hur koden skulle tolkas i en webbläsare. Detta har inneburit att webbdesigner och webbutvecklar har behövt att specialskriva kod till för IE samtidigt som andra webbläsare kunnat använd den korrekt skriva koden. Naturligtvis har det inneburit mycket extra arbete men också att många bra och nya funktioner inte kunde användas i IE och på så sätt hämmat hela utvecklingen.

Övriga webbläsarna har inte slutat att utvecklas utan allt mer implementerat standarden från W3C, till alla webbdesigners stora glädje. Nya funktioner som både gjort webbutvecklingen enklare, roligare men framförallt användarupplevelsen bättre. Det har resulterat i att fler och fler användare bytt webbläsare för att få en snabbare, enklare och snyggare upplevelse. Därför har Microsoft känt sig pressade att följa den standard som W3C har och börja föra in alla de nya funktioner som IE så länge saknat. Det är funktioner som kantutjämning på text, hantering av bakgrundsbilder, korrekt hanteringen av Z-index, stöd för CSS 3 och mycket mycket annat. Funktioner som är helt nödvändiga för att kunna visa moderna webbsidor på ett bra och snyggt sätt.

Allt detta gör att IE 11 är den bästa och snabbaste versionen som Microsoft har skapat. Det paradoxala är att användarna inte upplever det så. Anledningen är just att webbsidorna inte uppdateras i den takt som webbläsarna och gamla specialregler för IE fortfarande påverkar dem. Det gör att IE 11 tolkar webbsidorna som felaktiga (vilket är helt korrekt, kod specialskriven för IE följer inte standarden) och kommer rendera webbsidan i ett enklare läge. Faktum är att IE oftast tolkar kod på ett mycket bra sätt om än inte så förlåtande som tex Firefox. Tyvärr gör det att webbsidan många gånger både fungerar sämre och blir fulare i IE. I många fall kan helt vitala funktioner helt sluta fungera i IE 11 och om dessa endast fungerade i IE tidigare, har man ett stort problem nu.

Nu skulle man kunna säga att lösningen är att snabbt uppgradera webbsidorna och då är allt frid och fröjd. Men tyvärr använder många företag gamla versioner av Windows, vissa så gamla som XP från 2001 och då går det inte att uppgradera till IE 11. Av någon outgrundlig anledning kan inte detta stora företag skapa en version av sin webbläsaren som fungerar på alla moderna system. Därför finns det gott om äldre versioner av IE som på så sätt försämrar användarupplevelsen ytterligare för IE användare.
Lösningen som många användare redan har anammat är att byta till webbläsare som Firefox eller Chrome. Dessa webbläsare finns dessutom på flera plattformar och man behöver inte lära sig en ny webbläsare om man byter operativsystem eller använder webbläsaren på sin mobil.

Så då är frågan, är det slutet för Internet Explorer? Nej, jag tror att många, speciellt företag kommer fortsätta använda IE i stor utsträckning även i framtiden. Men den dominerande ställningen som IE har haft, är definitivt över. Och så länge IE inte går att använda på andra plattformar blir det svårt för Microsoft att återta marknadsandelar.

Comments are closed.