Gratis grafikprogram

Home » Gratis grafikprogram

Gratis grafikprogram för amatörer och proffs

Om man gillar att fotografera, illustrera eller jobba med datorgrafik, behöver man ett bra grafikprogram till sin dator. Vi är nog många som har använt Photoshop under utbildning eller jobb men tycker att programmet är för dyrt att använda privat. Naturligtvis finns det alternativ som Photoshop Elements, Paintshop Pro, Corel Painter eller Sketchbook Pro men jobbar man inte med programmet ofta är det svårt att motivera kostnaden.

Sedan några år tillbaka finns Gimp som ett bra alternativ. Programmet kan göra många av de vanligaste uppgifterna som man brukar göra i ett grafikprogram. Gimp är gratis och finns till i princip alla plattformar (Windows, OS X, Ubuntu, BSD,  mm). Så oavsett om du illustrerar, retuscherar fotografier eller gör utkast till webbsidor kan det vara ett program för dig. Programmet kan öppna och spara i Photoshop format men det är inte säkert att typsnitt och lager hanteras på rätt sätt. Jag rekommenderar att du sparar dina arbeten i formatet XSF som är filformatet som Gimp använder.

Fördelar med Gimp

 • Hanterar lager, även i mappar
 • Enkelt att öppna bilder som lager
 • Oslagbar hantering markering
 • Logiskt strukturerade menyer
 • Låga systemkrav
 • Finns på svenska
 • Priset är oslagbart

Mindre bra

 • Saknar en exportfunktion för webben
 • Har inga lagereffekter
 • Saknar snabbkommando för vissa funktioner
 • Har inte  funktionen med smarta lager

För mig passar programmet bra. De vanligaste uppgifterna jag gör är att färgställa fotografier och att beskära dem. Det händer även att jag gör illustrationer eller skapar ett designförslag i programmet. Många verktyg känner man igen från Photoshop och andra fungerar på ett annat sätt. Vissa funktioner är till och med markant bättre. Jag gillar speciellt att det är lätt att omforma markeringar. Menyer även mer logiska placerade och det är lätt att hitta.

Alla program har en viss inlärningskurva och det tar tid innan man kan jobba snabbt och naturligt och Gimp är inget undantag. Gimp saknar också en del av de mer avancerade funktionerna och kan man behöva anpassa sitt arbetssätt. Personligen tycker jag inte att det är något problem att Gimp inte har alla funktioner som Photoshop, utan kan se det som en fördel. Photoshop har inte alltid haft alla funktioner och det var ett bra program redan innan. Tex saknades lager i många, många, år utan att någon i princip saknade det.

Eftersom programmet inte är så resurskrävande passar det perfekt för hemanvändare och små företag som kanske saknar kraftfulla grafikdatorer. Det är även lätt att snabbt lära sig det mest grundläggande funktionerna och kör du fast finns det gott om användare som lagt upp tips och lektioner på Youtube. Så i en tid då man fotograferar mer och små företag redigerar sina webbsidor själva, kan Gimp vara ett fantastiskt verktyg. Ett verktyg utan dyra licenskostnader, krav på operativsystem eller dataresurser.

De senaste åren har Gimp dessutom mognat markant som verktyg. Jag skulle till och med vilja påstå att programmet är så bra att det är möjligt att jobba med det professionellt. Det märks att programmet inte är helt stabilt och det går att hitta buggar. Något som förövrigt inget grafikprogram är helt förskonat ifrån. Trotts allt är det ett riktigt bra grafikprogram till ett otroligt pris. Det ger dig möjlighet att vara kreativ utan att behöva betala dyra pengar och du är inte bunden till ett visst operativsystem. Så har du behov av ett grafikprogram så testa Gimp idag, man behöver inte gilla det men testa kan alla göra. Och gillar du programmet bidra gärna på något sätt till att utveckla det, antingen med en donation eller eget arbete. För även om Gimp är ett gratis grafikprogram är programmet inte gratis att utveckla och det är genom att alla bidrar som programmet blir bättre med tiden.

Ladda ner programmet på www.gimp.org eller sök efter Gimp i din programcentral