Vad är QR-kod?

Home » Vad är QR-kod?

Vad är QR-kod och hur kan QR-koder användas på en hemsida?

Det var i Japan som koden utvecklades 1994 . Koden användes inom bilindustrin för att märka delar med nummer och tecken. Anledningen var att traditionell EAN-kod eller så kallad streckkod, var svår att läsa snabb och hade begränsad tecken längd. Den nya koden vara snabb att läsa av och kunde använda vanlig enkel kamerateknik. QR-koden kan innehålla över 4000 tecken och har inbyggt system för felkorrigering.

QR-koden använd idag av både företaget och privatpersoner runt om i världen. Koden är perfekt när man vill länka på trycksaker, utskrifter eller mellan plattformar. Man ser dom ofta i reklam och koden tar dig enkelt till kampanjsajten. Skanna bara koden med mobilen och öppna sedan webbsidan. Ibland kan man se QR koder som länkar till en webbplats med mer information, recept eller support.

På en hemsida är det perfekt att använda koden. Det finns plugin till jQuery så du behöver inte skriva en egen QR-generator utan enbart ange vad som ska kodas. Vid tex telefonnummer är QR-koder perfekta. Genom att hålla datorns pekare över ett telefonnummer visas en QR kod och det är enkelt att skanna koden med en smart mobil och ringa numret. Eller varför lägga hela kontaktinformationen i en QR-kod så att användaren enkelt kan skapa en kontakt i sin mobil med hjälp av koden.

Personligen använder jag ofta QR koder när jag vill testa en webbsida i mobilen. Jag skapar en QR-kod av webbsidans URL och skannar koden på skärmen med min mobil. Då kan jag enkelt besöka webbsidan med min mobil utan att jag behöver ange någon adress manuellt.